MPlayer - a linuxos filmlejátszó     Válassz nyelvet : English Hungarian
hírek írások információ képek letöltés linkek
válassz egy honlaptémát


Leírás: Az MPlayer csapat a IV. GNU/Linux konferencián Magyarországon
Írta: Gabucino

A konferenciáról

Csak annyit tudok róla hogy a honosítás volt a fő témája :D Azt kérdezed hogyan kerültünk akkor mi mégis oda? Nos, a szponzorunk, az UHU-Linux (akik mellesleg a rendezvény egyik fő szerverzői voltak) szerette volna ha szerény személyeink is jelen lennének. Ígyhát azt mondtuk, "miért is ne, úgyis csak ritkán találkozunk", és elkezdtünk készülődni. Hamarosan megegyeztünk hogy az összes főbb magyar fejlesztő eljön: Árpi, Pontscho, al3x, és én: Gabucino.

Sajnos végül nem csináltuk meg az RTFM pólókat (amikoris mindegyikünk viselne egy-egy betűt, lehetne hullámozni, stb:). Talán majd legközelebb.

Az utazás

A rendezvény Budapesten volt megtartva, valamilyen hosszú nevű Grand Hotelben. al3x és én Szegedről vonattal utaztunk, a többiek már Pesten várakoztak. A vonat persze tele volt szegedi Linuxosokkal. Amikor elterjedt a hír hogy a vonaton tartózkodik két MPlayer fejlesztő, azonnal egy külön luxuskocsiba szállítottak minket, aholis néhány szőke hosszúcombú... Khm, tehát akkor vissza a valóságba. :DD Pestre megérkeztünk, és a Blahán találkoztunk jól. Ez volt az eddigi legnagyobb találkozója MPlayer fejlesztőknek. Én már a Flag 2002-n találkoztam Árpival és Pontschoval, így ez volt al3x "beavatása" :)

Eztán az összeállt csapat vidáman vonul keresztül a városon, világuralomról, MPlayer Operációs Rendszerről, és hasonló csacskaságokról beszélgetve.

A megérkezés

Megérkezve a hotelbe, gyorsan (2 hét) bejutottunk. Hé. Itt nincsenek nők, húzzunk el! ... Najó. Ez meg valami megfigyelőrendszer a projectoron. Első pillantásra feltünt hogy milyen rettenetes az swscaler-je, ígyhát nem lehet MPlayer. A monitor-ra vetve figyelmes szemünket rögtön feltűnt az ablakkezelő kísérteties hasonlósága a Win98-cal. Szerencsére elkezdődött az első előadás, így nem tudtunk meggyőződni az igazságról.

Később: az UHU-Linux által támogatott project-ek bemutatása

Nyílván ez volt a miénk is. Miután az - egyébként szórakoztató - BSD előadásnak vége lett, Árpi csatlakoztatta a notebookját a projectorhoz - lévén hozott egy OpenOffice-ban írt prezentációt is. Ponstchonak is volt egy beszéde betervezve úgyhogy a GUI is ki lett próbálva (igen, ez szenvedő szerkezet, de nem érdekel).. Még jó, mert a seekbarban épp volt egy bug amitől ugrált :) Próbáltak egy kicsit debuggolni, de az egyetlen amit elértek az az volt, hogy késett az előadás. :) Árpi és Ponstcho beszéde (a prezentáció képeivel együtt) külön letölthető az MPlayer honlapról magyar és angol nyelven.

A többi előadás nem volt túlzottan érdekes ahhoz hogy írjak ide róluk, úgyhogy egy szomorú(?) búcsú után felszálltunk a vonatra. Szerencsére velünk utazott Herman Tamás, neki, és a Squeak nevű "OS"-ének köszönhetően végigröhögtük az utat. Nem is beszélve a furulyájáról ;)))