News
Info
Download
Screenshots
Links

Ez az oldal elavult. Kérjük ellenőrizze az angol változatot is.

A magyar változata ennek az oldalnak nem karbantartott és hosszú ideje nem volt frissítve.Ha szeretne segíteni, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az mplayer-translations levelezési listán.


Hírek

2010.07.11., vasárnap :: Felhívás mintákért
Írta: Compn

Az MPEG feliratozó kód módosult, de több DVB és VBI-kódolt mintára van szükségünk, valamint minden más MPEG-TS/PS feliratra, ami jelenleg nem működik az SVN-nel, vagy működik a -demuxer lavf kapcsolóval, de az MPlayer demuxer-ével nem.

2010.06.06., vasárnap :: Frissítések és trükkök
Írta: Compn

Csak pár véletlenszerű megjegyzés és változás. Az SVN-ben a lavf demuxer az alapértelmezett a Matroska fájlokhoz. Megpróbáljuk javítani a hibáit, ezért jelentsd az utadba kerülő hibákat.

Ha vissza akarod vonni ezt a változtatást, ezt írd oda a konfigurációs fájlod végére:

[extension.mkv]
demuxer=mkv

Az MPlayer már tudja használni az FFmpeg hálózati kódját a folyamok elérésénél. Az mplayer ffmpeg://rtsp://example.invalid/stream.mov szintaxissal kipróbálhatod.

A legtöbb felhasználónak javasoljuk az SVN MPlayer használatát, az rc3 egy éves.

2010.05.30., vasárnap :: MPlayer 1.0rc3 kiadva
Írta: a kiadásért felelős csapat

Holnapután kiskedd van. Megérkezett.

Az 1.0rc3-nak szándékaink szerint egy évvel ez előtt ki kellett volna jönnie, de újra és újra csúszott a kiadás. Mivel úgy terveztük, hogy kompatibilis legyen az FFmpeg 0.5 ágával, a disztróknak és egyéb felhasználóknak hasznos lesz ezt az ágat követni. Ezért kiadjuk, akkor is, ha már a kiadása előtti napon is elavult volt. Az általános használatra a Subversion snapshot-ok megfelelőbbek, mivel sok hibajavítás és új képesség elérhető már.

Ez a kiadás egy csomó új bináris codec-et támogat és mindazt, ami az FFmpeg-be belekerült. Már lehetséges a hardveres gyorsítású videó kimenet VDPAU-val, akár csak az audió kimenet PulseAudio-val. Az MPlayer már natívan fut a 64 bit-es OS X-en, a Wii-n és az OS/2-n.

Váltottunk a libavformat MOV/MP4 demuxer-ére, hogy elkerüljük a MOV/MP4 kód duplikálását. Ez viszont elrontja a MOV/MP4 fájlok bináris audió/videó codec-jeit. Használd a '-demuxer mov' kapcsolót, ha még mindig szükséged van a bináris dekódolókra.

A kódbázis kitisztítására irányuló erőfeszítéseink folytatódtak. Rengeteg fordító figyelmeztetés tűnt el és átírás volt mindenhol. A külső függvénykönyvtárak frissítve lettek az upstream-mel.

A bináris codec csomagokat nem szükséges letölteni, ha már van egy régebbi verzió. A codec csomag nem frissült.

Emlékezz rá, hogy ez már régi kód, pl. még mindig benne van ez a régóta javított hiba. Ha csak nem vagy minimum halálosan allergiás rá, használd az SVN-t helyette!

Az MPlayer 1.0rc3 letölthető HTTP-n vagy FTP-n.

MD5SUM: e1221be5fcad74a2a4185f67ba6c9ae0
SHA1SUM: f533ea1eb2c540402bace0f0fe2317721361510d

MPlayer 1.0rc3: "BikeshedCounter AKA Godot"

Dekódolók:

Demuxer-ek:

Szűrők:

Stream-elés:

FFmpeg/libavcodec:

libmpeg2:

Vezérlők:

MEncoder:

Egyéb:

libass

Portok:

SWScaler:

2010.02.04., kedd :: ATI és Intel felhasználók örvendjetek!
Írta: Compn

Az újabb ATI kártyák és az Intel ATOM tulajdonosok Linux alatt használhatják a VA-API hardveresen gyorsított H.264, WMV3/VC1, MPEG2 és MPEG4 lejátszást MPlayer-rel.

Leírás itt található: http://www.splitted-desktop.com/~gbeauchesne/mplayer-vaapi/

2010.01.01., péntek :: DVD-k
Írta: Compn

Boldog új évet! Csak egy gyors megjegyzés: ha DVD-ket kaptál ajándékba, az mplayer -nocache dvdnav:// jobban játssza le, mint a dvd://.

2009.11.01., vasárnap :: Frissítések
Írta: Compn

Az MPlayer most már támogatja a legtöbb Bluray és HD-DVD codec-et. Bluray filmek Linux alatti rippeléséhez használd ezt a leírást. Van egy nem tesztelt javítás is a Bluray lemezek lejátszásához ebben a szálban a doom9.org címen.

Valamint az MPlayer elindította az rtmpdump projektet. Az rtmpdump egy program az rtmp:// folyamok letöltéséhez. Előzőleg a SourceForge-on volt az otthona.

2009.02.20., péntek :: Videó gyorsítás és Te
Írta: Compn

Számos lehetőség van az 1080-as H.264-es videók lejátszásának gyorsítására az MPlayerben.

Először is az új VDPAU kimenet használata. Támogatja az újabb Nvidia videó kártyákat a videó dekódolása közben a CPU túlzott használata nélkül. Megtalálható az MPlayer SVN-jében (az Nvidia bináris vezérlő 180.37 vagy újabb verziója szükséges), az ismert hibákat és hibajelentéseket megtalálod ITT. (csak Linux, Solaris és FreeBSD)
Hogy hogyan juthatsz hozzá az SVN verzióhoz, le van írva a letöltés oldalon és a snapshot tarball-ok is elérhetőek.

A második lehetőség a kísérleti többszálas FFmpeg-mt branch használata az MPlayerrel, ami több mag/CPU használatát teszi lehetővé. (minden OS és CPU támogatott)

A telepítéshez másold ki és illeszd be ezt a sort a parancssorba:
wget -N http://just.mooo.com/mplayer-svn-mt.tar.bz2 && tar jxvf mplayer-svn-mt.tar.bz2 && cd mplayer && ./configure && make && sudo make install
A szálas futtatás engedélyezéséhez az mplayer -lavdopts threads=N file.mkv parancsot add ki, ahol az N a használni kívánt szálak száma.
MEGJEGYZÉS: Az FFmpeg-mt-nek gondjai vannak a pakolt b-kockákkal.

Az MPlayer FFmpeg-mt-t használó Windows-os verziója itt található: http://oss.netfarm.it/mplayer-win32.php.

Harmadszor a többszálú CoreAVC codec használata a CoreAVC-for-linux projekt segítségével. A CoreAVC dekódoló $15 USD-be kerül. (CSAK Linux (a Windows felhasználóknak csak ez a JAVÍTÁS) kell)

Negyedszer, az FFmpeg-be szintén bekerült némi optimalizáció az x264 projektből. Ezek teljes kihasználásához győződj meg róla, hogy a legújabb YASM telepítve van és a legfrissebb SVN-ben lévő MPlayer meg is találja a fordítás során.

Ötödször, a -lavdopts skiploopfilter=all:fast=1 használatának mellékhatásai lehetnek, de engedi a nagyobb fájlok valós idejű lejátszását. (minden OS és CPU támogatott) (használd a -lavdopts skipframe=nonref:skiploopfilter=all:fast=1 a még nagyobb gyorsításhoz, a skipframe működik a VDPAU-val.)

Van egy elutasított JAVÍTÁS is, ami az új, többszálas VC-1/WMV3 codec használatát támogatja.

2008.12.20., szombat :: Picsearch minta lista
Írta: Compn

Az FFmpeg projekt szeretné elismerni és megköszönni a Picsearch munkatársainak a közelmúltban az FFmpeg fejlesztéséhez nyújtott segítségét. A Picsearch csapat széles körben használja az FFmpeg-et és rengeteg visszajelzést küldtek több ezer fájl formájában, amelyek miatt az FFmpeg van összeomlott, vagy nem támogatott/ismeretlen codec-et használtak. Az FFmpeg fejlesztő csapata felhasználta ezeket az információkat az FFmpeg jobbá tételéhez.

Tudjuk, hogy vannak más szervezetek is, melyek különböző bemeneti típusok feldolgozásának széles skáláján használják az FFmpeg-et. Az FFmpeg csapat felkéri ezeket a szervezeteket, hogy küldjenek hasonló visszajelzéseket a mindennapi használat során felmerülő problémákról.

Az MPlayer csapat is keményen dolgozik ezen a listán, eddig 25 bináris dekódoló és 23 fourcc támogatását adtuk hozzá a létező video codec-ekhez. Továbbra is folytatjuk a fájlok tesztelését és az új codecek támogatásának hozzáadását.

Mi is szorgalmazzuk az összes MPlayer-t/FFmpeg-et használó weboldalnak, hogy osszák meg velünk az összeomlást előidéző/lejátszhatatlan fájljaikat. Gyanítjuk, hogy a Youtube a mi szoftverünket használja, és szeretnénk, ha mindenki profitálna az ő munkájukból.

Az egyik célunk, hogy le tudjuk játszani az összes videó fájlt. Ha van egy fájlod, melyet az MPlayer nem játszik le, kérjük töltsd fel, hogy megnézhessük. Az utasításokat megtalálod a dokumentáció hibabejelentésekről szóló részében. Vagy jelentheted a nem működő videókat a Bug Trac-nkban vagy az MPlayer-users levelezési listán vagy csak küldj nekem egy e-mailt a problémás videó URL-jével.

2008.09.09., kedd :: libdvdnav-4.1.3 és libdvdread-4.1.3 kiadva
írta: Dominik

Örömmel jelentünk be egy újabb kiadást. Ezúttal egy párosat, mivel a libdvdread le lett választva a libdvdnav-ról és már egy külön fában történik a fejlesztése, megtartva az API kompatibilítást a régi upstream-mel.

A szétválasztástól eltekintve ezen kiadás főbb jellemzői rengeteg memória és erőforrás lyuk javítását, pkgconfig támogatást és a dvdread-config script bevezetését foglalják magukban.

libdvdnav-4.1.3 és libdvdread-4.1.3 letölthető a következő helyekről. Kérjük kíméld a szerverünket és használd valamelyik tükröt.

SHA1SUM: d1b95eb8a7caee1fa7580a1abad84d6cb3cad046
MD5SUM: d62383c45b28816771e283515f2c27fa

SHA1SUM: fc4c7ba3e49929191e057b435bc4f867583ea8d5
MD5SUM: 6dc068d442c85a3cdd5ad3da75f6c6e8