www.mplayerhq.hu
the movie player for Linux


news
essays
information | documentation | FAQ
mailing lists | screenshots | download
donations | projects | hungarian


select a homepage themeInterjú Pontscho-val

Ez az interjú a Hungarian Unix Portal-on 2002. 03. 04. dátummal megjelent interjú másolata, melyben csak gépelési javítások történtek. Az interjút a szerző, trey tudtával és beleegyezésével közöljük itt.

Pár hónappal ezelőtt beszélgettem Árpival az MPlayer kitalálójával arról, hogy hogyan kezdett el foglalkozni az MPlayer-rel, mi késztette arra, hogy a legjobb Média Playert elkészítse. Most Pontscho-t (Ponekker Zoltánt, .so =)), az MPlayer grafikus felületének kitalálóját, készítőjét faggattam ki.

Időközben az MPlayer körül változások is történtek, ezekre a kérdésekre is kerestem a választ.

trey:
Beszélnél egy kicsit magadról (iskola, programozói múlt, stb.)?
Pontscho:
Hm. 24 éves "vén marha" vagyok ;). Annak idején orvosi mechanikai műszerész és karbantartóként végeztem. Az első számítógépem egy Commodore VIC-20 volt. Két hétig, mert állítólag nem lehet billentyűzetről kinyírni egy ilyen gépet, hát nekem sikerült. Majd jött egy C64, majd a szokásos XT ..., és így tovább. Pár éve a fresh!mindworkz tagja vagyok, mint kóder.
trey:
Hogyan kezdtél el a Linuxszal foglalkozni? Mi az a dolog, ami miatt a Linuxszot választottad?
Pontscho:
Egy időben imádtam buherálni. Ma már kezd unalmassá válni az állandó variálás, hogy akár egy ISDN modem driver működjön. Ma már a stabilitása tart meg a használatánál. (Bár újabban elég fura dolgokat tud művelni ...) Valamint az, hogy kereszt platformra tudok dolgozni alatta az esetek nagy részében.
trey:
Említetted, hogy egy kóder csapatban vagy tag. Ez még mindig az a régi idők "ki tud 4K-ban jobb asm demot csinálni" dolog? Azt hittem a scene korszaknak vége.
Pontscho:
Nem :) Sokan mondják, hogy a scene halott, de nem. Amúgy az 4k intro kategória az amiről te beszélsz ;)
trey:
A demok még mindig DOS alatt készülnek?
Pontscho:
Csak a mazohisták írják még mindig DOS alatt :) De inkább már senki.
trey:
Hallottam, hogy nem nagyon lehet ilyen demokat Linux alatt csinalni. Mi ennek a korlátja?
Pontscho:
Abszolút hülyeség. Minden adott egy jó demo megírásához. Bár tény, hogy a sok "kompatíbilis" window manager megnehezíti az ember dolgát. JPEG loadert annyit tölt le az ember, amennyit nem szégyell, hangrendszer is van egy-kettő, HW gyorsított OpenGL dögivel. Csak nem túl elterjedt dolog a Linux desktop a scenen. Talán egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány csapat adott ki Linux-os demot/introt. Igyekszünk ezen változtatni, elviekben az új Fresh3D engine-ben lesz Linux support.
Amúgy Arpi/Astral tagja, ők eleve Linux alatt írták a demoikat, és később portolták win32-re.
trey:
Vannak olyan demok amiket ismerhetünk régebbről, és ami a nevedhez fűződik?
Pontscho:
Hm. Akad, de nem futnak Linux alól. FPC X kompatibilitása nevetséges, és a gcc-vel fordított objectek linkelhetősége is kritikán aluli. Nem Linux alatt. Win32 alatt. Így elég nehéz keresztplatformra dolgozni vele. Win32 alatt, amiben már én is részt vettem az az 54-es sorozat volt. (Konplex54, Synbolik54, Konputer54 (ebben csak az előbbi az általam írt kód), 54 ). Meg volt pár éve egy party győztes 4k-m. (DosEmuban íródott :) Konplex54-et szeretném átírni majd Linux alá is, az a demo jön be nekem a legjobban az összes fresh cucc közül.
trey:
Mikor, és hogyan csatlakoztál az MPlayer fejlesztéséhez?
Pontscho:
Ha jól emlékszem 2000-ben, a Conference7007-en (egy partyn) említette Árpi először, hogy írt egy mpeg1 dekodert 5k-ban hardware gyorsítással. Kértem, hogy küldje el, majd jól "összevesztünk", hogy kiba***** lassú. Meg segfaultol, meg minden. Aztán rájöttem, hogy én voltam a hunyó, mer nem RTFM-eltem, és a gcc i686-ra optimalizált, és nekem k6-2-m van. A kettő meg nem szereti egymást. Így hát megíródott a configure script első változata...
trey:
Mi is a pontos szereped a az MPlayer projectben?
Pontscho:
Jó kérdés. Vannak szerepek ? :)
trey:
Milyen eszközökkel dolgozol munkád során? Gondolok itt a hardware, és szoftver eszközökre.
Pontscho:
Egy 450@500-as AMD K6-2-m van, már évek óta egy Matrox G400-al. Tuner kártya, Vortex2 Gus PnP (emlékszik még rá valaki, hogy mi az? :) 384 MB RAM, DVD, ilyesmi. Általában ezt használom, igen jól tép. Páldának okáért tetszőleges DVD filmet meg tudok nézni rajta. Apropó ... ha van valakinek megunt, felesleges DVD-je igazán elküldhetné, mert nekem nincs ilyenem, és eléggé stagnál így a GUI DVD supportja. :))) Szoftver? DosNavigator, Gimp, gcc, xnview :)
trey:
Használsz más operációs rendszert is a Linuxszon kívül? Vagy ez az egyetlen?
Pontscho:
Igen. Mivel tiszta Linux alatti programozásból mocskos nehéz megélni.
trey:
Mivel foglalkozol olyankor, amikor nem az MPlayert fejleszted?
Pontscho:
Más projectekbe dolgozom be. Vagy ha úgy hozza a véletlen, a főiskolára is benézek. Ha az istenek is úgy akarják néhány hónap és diplomás honvéd leszek ;) Sajnos.
trey:
Árpi az interjúban említette, hogy te vagy a GUI hacker, és a CVS nagymestere. Ez mit is jelent pontosan?
Pontscho:
Én írom a grafikus felületet az MPlayerhez. Néhány apró változtatást kivéve az egészet én írtam. A "CVS nagymester" meg irónia. Egyszer Gabucino-val (akkor még fogalmam se volt arról, hogy mi az a CVS) alaposan elcsesztük a sourceforge-n a CVS-t :)
trey:
Árpi néhány hónappal ezelőtt bejelentette, hogy az MPlayerhez sokat hozzátenni már nem tud, kevesebb az ideje, ezért mostantól csak a patcheket fogadja, és a CVS-t kezeli. Hogyan érintette ez a project munkáját?
Pontscho:
Jó kérdés. Nem állja meg, hogy ne válaszoljon az userek hülyeségeire ;)
trey:
Sokak szerint lelassult az MPlayer fejlesztése. Ebben az évben egy release jelent meg (MPlayer 0.60 2002. január. 02). Úgy hallottam, hogy a CVS verzióval vannak gondok. Sokszor fordítási problémák vannak vele. A honlap se nagyon változik. Te hogy látod ezt?
Pontscho:
Gabu azt üzeni, hogy most fog commit-olni. Eddig sztrájkolt. Amúgy nem lassult le. Csak most nincsenek az user számára látványos változások. Például az sem látszik hogy codec interface Árpi által kezd újraíródni, illetve GUI kódja is 90%-ban újraíródott egy-két hete.
trey:
Úgy tudom, hogy az MPlayer bináris terjesztése (a sebesség problémák miatt) tiltott. Viszont hallani arról, hogy az MPlayer része lesz az UHU Linuxnak. Hogyan oldottátok meg azt, hogy az UHU-ba bele került? Forrásban terjesztitek?
Pontscho:
Nem. Mivel az UHU csapat nagyon sokat segített nekünk (szerver, hardver) így nagyjából már megoldódott a csomagba illeszthetőség. (Na, azért nem kell örülni, nem lesz .deb, .rpm, egyelőre). Mivel napi kapcsolatunk van velük így meg tudják oldani az UHU-ba való integrálást. (De ez kényes kérdés, sok vita volt emiatt)
trey:
Az UHU Linuxszal kapcsolatban... Árpi említette, hogy együtt dolgoztok egy közös munkán az UHU fejlesztőivel. Miért pont az UHU Linux?
Pontscho:
Mert szimpatikus a kezdeményezés. És akárki akármit mond, jó lesz a cucc. Keményen dolgoztak a fiúk, hogy használható legyen. És az is lett. Tény, hogy nem szerverre való. De desktopra tökéletes.
trey:
Tudom, hogy dolgozol egy titkos projecten =). Főleg, hogy teszteltem is a dolgot. Tudnál erről mondani valamit? Vagy ez meg mindig titok?
Pontscho:
:))))) Úgy tervezem, hogy rilizkor lesz nyilvános a cucc, főleg, hogy némi fejlesztés még kell hozza. Na jó. Az MPlayerhez lesz installer. Elvileg képes lesz arra, hogy a net-ről letöltött forrást lefordítsa, a szükséges fontokkal, skinekkel egyetemben. De időhiány miatt ehhez sem tudtam az utóbbi időben hozzányúlni.
trey:
Milyen irányban halad most az MPlayer fejlesztése? Dolgoztok új funkciókon, vagy csak a sebességbeli optimalizálás, kódtisztítás a jelenlegi cél?
Pontscho:
Kód tisztítás. Elég érdekes már néhol a forrás :)
trey:
Kerestek már meg benneteket hivatalosan más disztribúcióktól (SuSE, Red Hat, stb.), hogy szívesen látnák az MPlayert a saját terjesztésükben?
Pontscho:
A Red Hat csak fikázott, bár tény hogy a 2.96-os gcc (és egyéb hülyeségeik) miatt mi is alkottunk róluk véleményt ;). A SuSE-tól egy magyar fazon keresett meg minket, de akkor a csomag gyárthatóság még annyira sem volt lehetséges, mint ma (de inkább most sem ;). (Fúúú a Keresztapában most vetkőztette le a leendő Keresztapa a feleségét :)
trey:
Hogyan érintette a project tagjait a Joe Barr féle negatív kritika?
Pontscho:
Engem nem érdekel. A többiek heves anyázásba kezdtek :) De az ilyen kritika általában le van s*****. Hobbi a cucc. Még mindig.
trey:
Volt egy kis gáz az OS2-be került MPlayer kóddal kapcsolatban. Az orosz arc "lenyúlta" a kódot szerintetek. Mi lett ebből az ügyből? Sikerült megoldani?
Pontscho:
Huh, erről nem sokat tudok. Nem érdekelt a dolog, volt aki leugassa helyettem őket ;)
trey:
Hogy látod a project jövőjét? Mik a távolabbi célok?
Pontscho:
Hm. Van jövője szerintem. Ha csak Freshmeat.net "állását" tekintem. Célok? Jó kérdés. Részemről be szeretném fejezni GUI el nem készült feature-jait (playlist, etc.). Kiadni az Installer-t. Utána meg a fene tudja. Nem tervezem a továbbiakat. Majd kialakul.
trey:
Van még valami amit hozzá szeretnél tenni? Valamit ami nem szerepel a kérdések között?
Pontscho:
Igen. Mi a jelszavam portal.fsn.hu-n? :) És a fórumot mikor javítod meg? :)
Csak annyit, hogy szerintem igen jó szoftver lett az MPlayer. A dokumentáció is a legjobbak között van. Az átlag project dokumentációk között messze a legjobb. A kódból is rengeteget tanultam, amit más projectekben már alkalmaztam is. (Nem egy első helyezett demonkban van belőle kód oldalról ötlet merítve)
Pontscho

mplayerhq.hu - the movie player for Linux. site design by the tornado / mechanik512, 2002 (c), all rights reserved.