LEGÚJABB HÍREK

ÍRÁSOK


MPlayerhq.hu - The Movie Player For Linuxthe movie player for Linux - official site

Interjú Pontscho-val

Ez az interjú a Hungarian Unix Portal-on 2002. 03. 04. dátummal megjelent interjú másolata, melyben csak gépelési javítások történtek. Az interjút a szerző, trey tudtával és beleegyezésével közöljük itt.

Pár hónappal ezelőtt beszélgettem Árpival az MPlayer kitalálójával arról, hogy hogyan kezdett el foglalkozni az MPlayer-rel, mi késztette arra, hogy a legjobb Média Playert elkészítse. Most Pontscho-t (Ponekker Zoltánt, .so =)), az MPlayer grafikus felületének kitalálóját, készítőjét faggattam ki.

Időközben az MPlayer körül változások is történtek, ezekre a kérdésekre is kerestem a választ.

trey:
Beszélnél egy kicsit magadról (iskola, programozói múlt, stb.)?
Pontscho:
Hm. 24 éves "vén marha" vagyok ;). Annak idején orvosi mechanikai műszerész és karbantartóként végeztem. Az első számítógépem egy Commodore VIC-20 volt. Két hétig, mert állítólag nem lehet billentyűzetről kinyírni egy ilyen gépet, hát nekem sikerült. Majd jött egy C64, majd a szokásos XT ..., és így tovább. Pár éve a fresh!mindworkz tagja vagyok, mint kóder.
trey:
Hogyan kezdtél el a Linuxszal foglalkozni? Mi az a dolog, ami miatt a Linuxszot választottad?
Pontscho:
Egy időben imádtam buherálni. Ma már kezd unalmassá válni az állandó variálás, hogy akár egy ISDN modem driver működjön. Ma már a stabilitása tart meg a használatánál. (Bár újabban elég fura dolgokat tud művelni ...) Valamint az, hogy kereszt platformra tudok dolgozni alatta az esetek nagy részében.
trey:
Említetted, hogy egy kóder csapatban vagy tag. Ez még mindig az a régi idők "ki tud 4K-ban jobb asm demot csinálni" dolog? Azt hittem a scene korszaknak vége.
Pontscho:
Nem :) Sokan mondják, hogy a scene halott, de nem. Amúgy az 4k intro kategória az amiről te beszélsz ;)
trey:
A demok még mindig DOS alatt készülnek?
Pontscho:
Csak a mazohisták írják még mindig DOS alatt :) De inkább már senki.
trey:
Hallottam, hogy nem nagyon lehet ilyen demokat Linux alatt csinalni. Mi ennek a korlátja?
Pontscho:
Abszolút hülyeség. Minden adott egy jó demo megírásához. Bár tény, hogy a sok "kompatíbilis" window manager megnehezíti az ember dolgát. JPEG loadert annyit tölt le az ember, amennyit nem szégyell, hangrendszer is van egy-kettő, HW gyorsított OpenGL dögivel. Csak nem túl elterjedt dolog a Linux desktop a scenen. Talán egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány csapat adott ki Linux-os demot/introt. Igyekszünk ezen változtatni, elviekben az új Fresh3D engine-ben lesz Linux support.
Amúgy Arpi/Astral tagja, ők eleve Linux alatt írták a demoikat, és később portolták win32-re.
trey:
Vannak olyan demok amiket ismerhetünk régebbről, és ami a nevedhez fűződik?
Pontscho:
Hm. Akad, de nem futnak Linux alól. FPC X kompatibilitása nevetséges, és a gcc-vel fordított objectek linkelhetősége is kritikán aluli. Nem Linux alatt. Win32 alatt. Így elég nehéz keresztplatformra dolgozni vele. Win32 alatt, amiben már én is részt vettem az az 54-es sorozat volt. (Konplex54, Synbolik54, Konputer54 (ebben csak az előbbi az általam írt kód), 54 ). Meg volt pár éve egy party győztes 4k-m. (DosEmuban íródott :) Konplex54-et szeretném átírni majd Linux alá is, az a demo jön be nekem a legjobban az összes fresh cucc közül.
trey:
Mikor, és hogyan csatlakoztál az MPlayer fejlesztéséhez?
Pontscho:
Ha jól emlékszem 2000-ben, a Conference7007-en (egy partyn) említette Árpi először, hogy írt egy mpeg1 dekodert 5k-ban hardware gyorsítással. Kértem, hogy küldje el, majd jól "összevesztünk", hogy kiba***** lassú. Meg segfaultol, meg minden. Aztán rájöttem, hogy én voltam a hunyó, mer nem RTFM-eltem, és a gcc i686-ra optimalizált, és nekem k6-2-m van. A kettő meg nem szereti egymást. Így hát megíródott a configure script első változata...
trey:
Mi is a pontos szereped a az MPlayer projectben?
Pontscho:
Jó kérdés. Vannak szerepek ? :)
trey:
Milyen eszközökkel dolgozol munkád során? Gondolok itt a hardware, és szoftver eszközökre.
Pontscho:
Egy 450@500-as AMD K6-2-m van, már évek óta egy Matrox G400-al. Tuner kártya, Vortex2 Gus PnP (emlékszik még rá valaki, hogy mi az? :) 384 MB RAM, DVD, ilyesmi. Általában ezt használom, igen jól tép. Páldának okáért tetszőleges DVD filmet meg tudok nézni rajta. Apropó ... ha van valakinek megunt, felesleges DVD-je igazán elküldhetné, mert nekem nincs ilyenem, és eléggé stagnál így a GUI DVD supportja. :))) Szoftver? DosNavigator, Gimp, gcc, xnview :)
trey:
Használsz más operációs rendszert is a Linuxszon kívül? Vagy ez az egyetlen?
Pontscho:
Igen. Mivel tiszta Linux alatti programozásból mocskos nehéz megélni.
trey:
Mivel foglalkozol olyankor, amikor nem az MPlayert fejleszted?
Pontscho:
Más projectekbe dolgozom be. Vagy ha úgy hozza a véletlen, a főiskolára is benézek. Ha az istenek is úgy akarják néhány hónap és diplomás honvéd leszek ;) Sajnos.
trey:
Árpi az interjúban említette, hogy te vagy a GUI hacker, és a CVS nagymestere. Ez mit is jelent pontosan?
Pontscho:
Én írom a grafikus felületet az MPlayerhez. Néhány apró változtatást kivéve az egészet én írtam. A "CVS nagymester" meg irónia. Egyszer Gabucino-val (akkor még fogalmam se volt arról, hogy mi az a CVS) alaposan elcsesztük a sourceforge-n a CVS-t :)
trey:
Árpi néhány hónappal ezelőtt bejelentette, hogy az MPlayerhez sokat hozzátenni már nem tud, kevesebb az ideje, ezért mostantól csak a patcheket fogadja, és a CVS-t kezeli. Hogyan érintette ez a project munkáját?
Pontscho:
Jó kérdés. Nem állja meg, hogy ne válaszoljon az userek hülyeségeire ;)
trey:
Sokak szerint lelassult az MPlayer fejlesztése. Ebben az évben egy release jelent meg (MPlayer 0.60 2002. január. 02). Úgy hallottam, hogy a CVS verzióval vannak gondok. Sokszor fordítási problémák vannak vele. A honlap se nagyon változik. Te hogy látod ezt?
Pontscho:
Gabu azt üzeni, hogy most fog commit-olni. Eddig sztrájkolt. Amúgy nem lassult le. Csak most nincsenek az user számára látványos változások. Például az sem látszik hogy codec interface Árpi által kezd újraíródni, illetve GUI kódja is 90%-ban újraíródott egy-két hete.
trey:
Úgy tudom, hogy az MPlayer bináris terjesztése (a sebesség problémák miatt) tiltott. Viszont hallani arról, hogy az MPlayer része lesz az UHU Linuxnak. Hogyan oldottátok meg azt, hogy az UHU-ba bele került? Forrásban terjesztitek?
Pontscho:
Nem. Mivel az UHU csapat nagyon sokat segített nekünk (szerver, hardver) így nagyjából már megoldódott a csomagba illeszthetőség. (Na, azért nem kell örülni, nem lesz .deb, .rpm, egyelőre). Mivel napi kapcsolatunk van velük így meg tudják oldani az UHU-ba való integrálást. (De ez kényes kérdés, sok vita volt emiatt)
trey:
Az UHU Linuxszal kapcsolatban... Árpi említette, hogy együtt dolgoztok egy közös munkán az UHU fejlesztőivel. Miért pont az UHU Linux?
Pontscho:
Mert szimpatikus a kezdeményezés. És akárki akármit mond, jó lesz a cucc. Keményen dolgoztak a fiúk, hogy használható legyen. És az is lett. Tény, hogy nem szerverre való. De desktopra tökéletes.
trey:
Tudom, hogy dolgozol egy titkos projecten =). Főleg, hogy teszteltem is a dolgot. Tudnál erről mondani valamit? Vagy ez meg mindig titok?
Pontscho:
:))))) Úgy tervezem, hogy rilizkor lesz nyilvános a cucc, főleg, hogy némi fejlesztés még kell hozza. Na jó. Az MPlayerhez lesz installer. Elvileg képes lesz arra, hogy a net-ről letöltött forrást lefordítsa, a szükséges fontokkal, skinekkel egyetemben. De időhiány miatt ehhez sem tudtam az utóbbi időben hozzányúlni.
trey:
Milyen irányban halad most az MPlayer fejlesztése? Dolgoztok új funkciókon, vagy csak a sebességbeli optimalizálás, kódtisztítás a jelenlegi cél?
Pontscho:
Kód tisztítás. Elég érdekes már néhol a forrás :)
trey:
Kerestek már meg benneteket hivatalosan más disztribúcióktól (SuSE, Red Hat, stb.), hogy szívesen látnák az MPlayert a saját terjesztésükben?
Pontscho:
A Red Hat csak fikázott, bár tény hogy a 2.96-os gcc (és egyéb hülyeségeik) miatt mi is alkottunk róluk véleményt ;). A SuSE-tól egy magyar fazon keresett meg minket, de akkor a csomag gyárthatóság még annyira sem volt lehetséges, mint ma (de inkább most sem ;). (Fúúú a Keresztapában most vetkőztette le a leendő Keresztapa a feleségét :)
trey:
Hogyan érintette a project tagjait a Joe Barr féle negatív kritika?
Pontscho:
Engem nem érdekel. A többiek heves anyázásba kezdtek :) De az ilyen kritika általában le van s*****. Hobbi a cucc. Még mindig.
trey:
Volt egy kis gáz az OS2-be került MPlayer kóddal kapcsolatban. Az orosz arc "lenyúlta" a kódot szerintetek. Mi lett ebből az ügyből? Sikerült megoldani?
Pontscho:
Huh, erről nem sokat tudok. Nem érdekelt a dolog, volt aki leugassa helyettem őket ;)
trey:
Hogy látod a project jövőjét? Mik a távolabbi célok?
Pontscho:
Hm. Van jövője szerintem. Ha csak Freshmeat.net "állását" tekintem. Célok? Jó kérdés. Részemről be szeretném fejezni GUI el nem készült feature-jait (playlist, etc.). Kiadni az Installer-t. Utána meg a fene tudja. Nem tervezem a továbbiakat. Majd kialakul.
trey:
Van még valami amit hozzá szeretnél tenni? Valamit ami nem szerepel a kérdések között?
Pontscho:
Igen. Mi a jelszavam portal.fsn.hu-n? :) És a fórumot mikor javítod meg? :)
Csak annyit, hogy szerintem igen jó szoftver lett az MPlayer. A dokumentáció is a legjobbak között van. Az átlag project dokumentációk között messze a legjobb. A kódból is rengeteget tanultam, amit más projectekben már alkalmaztam is. (Nem egy első helyezett demonkban van belőle kód oldalról ötlet merítve)
Pontscho
ALTERNATIVE PAGE LOOKS

design7 design5 design4 design3
AWARDS WON

Linux New Media Award 2003 HUP Reader's Choice Award 2003 Softonic Multimedia Award 2003 LinuxQuestions.org Members Choice Award

site maintainer:
Diego Biurrun

spanish site maintainer:
Juan Martín

code maintainer:
Alex Beregszaszi

documentation maintainer:
Diego Biurrun

site design by:
mechanik fiveonetwo© 2000-2004 The MPlayer Project