LEGÚJABB HÍREK

ÍRÁSOK


MPlayerhq.hu - The Movie Player For Linuxthe movie player for Linux - official site

Ponekker Zoltán

Én barkácsolom a grafikus felületet az MPlayer-ben, ahogy időm ezt engedi. Próbáltam az egészet úgy felépíteni, hogy pillanatok alatt bővíthető legyen, újabb funkciók hozzáadódhassanak, ami az alap MPlayer-ben megtalálható, mert iszonyatosan gyorsan változik a paraméter listája. Ezt nagyon nehéz követni. Pl. amikor egy kodek interface-t implementáltam a grafikus felületbe, akkor két nap múlva ez megváltozott, kezdhettem az egészet elölről. Ebbe mélyebben nem tudok belemenni idő hiány miatt, de alakul. Most kezdtem egy komplett újraírási funkciót végrehajtani rajta, hogy ez sokkal átláthatóbbá váljon, mert pl. maga a grafikus felület skin-ezhető, tehát tetszőleges bőrt rá lehet húzni erre a kis lejátszóra, s ez nagyon sok nehézséget vet fel, s nagyon sok olyan funkciót kénytelen az ember implementálni, hogy a skin-ek hibájából adódó problémákat azért úgy-ahogy le tudja kezelni. Elég sokféle skin van, általában az összes konkurenciának a felülete megtalálható MPlayer alatt is. Lényegében a lejátszást, illetve a használhatóságot próbáltam úgy felépíteni, hogy minél átláthatóbb, minél egyszerűbb legyen, hogy ha egy átlag felhasználó leül elé, már tudja használni valamelyest. Látszik a CVS szépsége és hátránya is, hogy ez a bug még két napja nem volt benne. Amióta nem fejlesztettem bele, lehet, hogy valaki megváltoztatott valamit, s már ilyen szépséghiba bele is került.

Jelen pillanatban 5 db grafikus kimenetet supportálok, mert ezekhez volt hardver. Ez a Matrox épp említett kernel driver-e, az X11 driver, az XV driver, Vidix driver, valamint a DXR3, vagy a Holywood Plus néven elhíresült DVD/MPEG2 dekóder kártya. Ez úgy van megoldva, hogy ezen a dekóder kártyán akár AVI-t is lejátszhat az ember megfelelően kemény vas esetében.

ALTERNATIVE PAGE LOOKS

design7 design5 design4 design3
AWARDS WON

Linux New Media Award 2003 HUP Reader's Choice Award 2003 Softonic Multimedia Award 2003 LinuxQuestions.org Members Choice Award

site maintainer:
Diego Biurrun

spanish site maintainer:
Juan Martín

code maintainer:
Alex Beregszaszi

documentation maintainer:
Diego Biurrun

site design by:
mechanik fiveonetwo© 2000-2004 The MPlayer Project