MPlayer jellemzői

Az MPlayer egy film lejátszó, ami rengeteg operációs rendszer alatt fut (lásd a dokumentációt). Lejátsza a legtöbb MPEG/VOB, AVI, Ogg/OGM, VIVO, ASF/WMA/WMV, QT/MOV/MP4, RealMedia, Matroska, NUT, NuppelVideo, FLI, YUV4MPEG, FILM, RoQ, PVA fájlt, többet közülük natív támogatással, XAnim-mal és Win32 DLL codec-ekkel. Nézhetsz VideoCD-t, SVCD-t, DVD-t, 3ivx-et, DivX 3/4/5-öt, WMV-t és akár még H.264-es filmet is..

Az MPlayer másik nagyszerű tulajdonsága a sok támogatott kimeneti vezérlő Működik X11, Xv, DGA, OpenGL, SVGAlib, fbdev, AAlib, DirectFB, de még GGI, SDL (és ezen a módon minden általa támogatott vezérlő), VESA (minden VESA kompatibilis kártya, még X11 nélkül is!) és néhány alacsony szintű, kártyaspecifikus vezérlő (Matrox, 3Dfx és ATI) alatt is! Legtöbbjük támogat szoftveres vagy hardveres nagyítást, így a filmek teljes képernyőn élvezhetők. Az MPlayer támogat néhány hardveres MPEG dekódoló kártyát, mint például a Siemens DVB, DXR2 és a DXR3/Hollywood+.

Az MPlayer van egy onscreen display (OSD) funkciója a státusz információk megjelenítéséhez, szép élsímított árnyékolt feliratokkal és a billentyűzettel történő vezérlésre reagáló vizuális visszajelzéssel. Európai/ISO 8859-1,2 (magyar, angol, cseh, stb.), cirill és koreai betűtípusok támogatása 12 felirat formátummal együtt (MicroDVD, SubRip, OGM, SubViewer, Sami, VPlayer, RT, SSA, AQTitle, JACOsub, PJS és a saját: MPsub). A DVD feliratok (SPU stream-ek, VOBsub és Closed Captions) is támogatottak.

Licensz

Az MPlayer a GNU General Public License 2-es verziójának szabályai szerint terjeszthető. Nem érhető el semmilyen más licenszelés alatt, még pénzért sem. Ha kérdéseid vannak a GNU GPL-lel kapcsolatban, nézd meg a GPL FAQ-t.

Támogatott fájl formátumok

Támogatott videó és audió codec-ek

A legfontosabb videó codec-ek:

A legfontosabb audio codec-ek:

A codec státusz oldal tartalmaz egy naponta frissített teljes listát.

Támogatott kimeneti eszközök

Általános:

Kártya specifikus:

Speciális:

Lásd a videó kártya részt a dokumentációban a részletekért!

Támogatott audió kimeneti eszközök

Sebesség

Az idő-kritikus részek nagy része Intel/AMD (MMX/MMX2/SSE/SSE2/3DNow!/3DNowEx), PowerPC G4 (Altivec), SPARC (VIS), ARM PDAs és a Sony Playstation 2 rendszerekre lett optimalizálva.

GUI

Az MPlayernek van egy GUI része, ami alapesetben nem készül el. A GUI rész a dokumentációban leírja, hogy hogyan engedélyezheted. Számos külső MPlayer frontend biztosít alternatívát a GUI mellé.

Hibajelentések

Mielőtt jelentenél egy hibát, kérjük először próbáld ki a legújabb fejlesztői verziót (Subversion HEAD). Lehet, hogy a hibád már ismert és javítva is lett, csak abban a verzióban van jelen, amit te használsz. Továbbá kérjük olvasd el a dokumentációt, ami az MPlayerrel jön. A legtöbb problémára megtalálható benne a megoldás.

Ha biztos vagy benne, hogy a problémád egy valós hiba a jelenlegi verzióban, ásd bele magad a hibajelentési leírásba és kövesd az utasításait. Ha nem így teszel, csak a kommunikácóban résztvevők idejét fecséreled, mivel úgyis arra fognak kérni, hogy add meg az ott leírt információkat. Az is valószínűsíthető, hogy teljesen figyelmen kívül fognak hagyni. Kérjük szánd rá az időt és készíts minőségi hibajelentést.

Történet

Ha érdekel az MPlayer Születésének Krónikája, megtalálod a történet oldalon.