Interjú Árpival

Ez az interjú a Hungarian Unix Portal-on 2001. 11. 16. dátummal megjelent interjú másolata, melyben csak gépelési javítások történtek. Az interjút a szerző, trey tudtával és beleegyezésével közöljük itt.

Többször írtam ezen az oldalon az Mplayerről. Egyik írásomban elmondtam, hogy szerintem a leggyorsabb, legjobban használható MOVIE player Linux/Unix alá. Népszerű, a világ minden pontján (nem vicc) ismerik. A múltkori írásomban azt is írtam, hogy szerintem többen ismerik külföldön mint Magyarországon. Szerintem nekünk magyaroknak büszkéknek kellene lennünk az olyan projectekre, amelyek valamilyen hírnevet szereznek nekünk a világban. Ezért elhatároztam, hogy egy interjút készítek Gereöffy Árpáddal (Árpi), az Mplayer kitalálójával, fő fejlesztőjével. Több dologról kérdeztem: a GPL-ről, az Mplayer kialakulásáról, fejlesztéséről, stb.

Hát lássuk:

UP:
Mikor kezdtél el programozni? Honnan jött az ötlet, hogy egy MOVIE lejátszó programot írj?
Árpi:
Ez igaziból 2 kérdés :)
  1. 1.: Hát az jó régen kezdődött, 10 éves koromban, még c64-en :). (Pontscho is, csak Ő vic20-on). Hamar meguntam a játékokat és elkezdtem írogatni mindenfélét, persze akkor még nem MPlayer szintű dolgokat... már akkor is elégedetlen voltam a kész programokkal és szerettem mindent újra - vagy átírni. Végülis a Linuxot is ez tartja életben és fejleszti. Mindenki belenyúl kicsit a programokba, amik így egyre jobbak lesznek.
  2. 2.: Egy éve jött az ötlet. Kaptam kölcsön egy VCD-t és mondanom sem kell, egyik akkori lejátszó sem birkózott meg vele. Amúgy se voltam megelégedve az mpegtv-vel, más működő mpeg player akkoriban még nem is létezett. Tehát maradt a jól bevált módszer: írjunk át egyet :) Az áldozat az XMPS volt, elég sok időt eltöltöttem (1 hét :)) a hibák javítgatásával, majd végül szomorúan tapasztaltam, hogy a lényeg, a codec (SMPEG) rossz benne, így hiába minden. Tehát jött a "B" terv: írjunk egyet. Az eredményt már ismeritek :)
UP:
Kik fejlesztik az MPlayert? Kik a team tagjai, és mi a pontos feladatuk?
Árpi:
Hát ez egy nehéz kérdés. Mint általában az opensource projecteknek, ennek is elég sok (több száz!) fejlesztője van, legtöbben csak pár soros javításokat csináltak, de nem szabad ezeket lebecsülni, nagyon sokat segítettek vele! Én 3 részre osztanám a "team"-et: core tagok - akiknek ez a fő projectjük és legtöbb szabadidejüket az MPlayer fejlesztésével töltik, a contributor-ok, akik patch-eket küldenek, kisebb kódrészeket fejlesztgetnek, és a "külsősök", akiknek közvetlenül semmi közük az MPlayerhez, de olyan lib-eket írnak, amit mi is használunk és amik nélkül sehol sem tartanánk. A fejlesztők teljes, naprakész listája mindig megtalálható a dokumentációban, úgyhogy inkább csak a legaktívabb core tagokat említeném most:
  • Gabucino - dokumentáció és honlap maintainer és fordító, user-riogató, IRC admin, morálcsökkentő, amúgy a face-compo győztese :)
  • Pontscho - GUI hacker, a CVS mestere :)
  • LGB - mindent újraíró Debian + GPL rajongó, másodállásban DVD kölcsönző :)
  • Szabi - parser generátor :)
  • Atmos - SDL fan, windows porter :)
  • Nick Kurshev & Michael Niedermayer - MMX/3DNow/SSE guruk, főként nekik köszönhető az MPlayer sebessége
UP:
Ahhoz képest, hogy magyar a csapat zöme, és Te is mint a fő fejlesztő, elég keveset hallani Rólatok itthon. Ennek mi lehet az oka?
Árpi:
Talán az, hogy nem vagyunk politikusok, és az olajügyekhez sincs közünk :)
Na de komolyra fordítva. Az MPlayer egy elég friss program (1 éves), meg csak most kezdik szélesebb körben megismerni, legtöbbünknek, a demoscene-s múltunkat leszámítva ez az első igazán nagy projectje. Tavasszal írtunk néhány fórumra, szaklapnak (pl. CHIP), de senki sem foglalkozott vele. Most pedig sorra kérnek interjút... Másrészt pedig legtöbben akik használják, ismerik a programot, azok sem tudják, hogy eredetileg magyar fejlesztés. Ennek talán az az oka, hogy mi inkább a programot reklámozzuk, nem magunkat :)
UP:
Tulajdonképpen többfajta MOVIE player létezik Linux/Unix-ra például a Xine. Miben más az MPlayer mint a többi lejátszó?
Árpi:
Hát egy éve, erre a kérdésre azt válaszoltam, hogy "ez működik". Ez az egy év rengeteget jelent a Linux multimédiás fejlődésében, szinte a semmiből rengeteg lejátszó született, és halt el, az evolúció törvényei alapján. A még aktívan fejlesztett lejátszók mind jók, de mindegyik másban. Az MPlayer különlegessége, hogy egy processzben fut. Ezt sokan rossz dolognak tartják, de vitathatatlan, hogy működik, és jobb teljesítményt ad, mint a többszálú konkurensek, pl. xine vagy avifile. A másik a hang-kép szinkron kezelése, amikor ezt a részt megírtam, egy lejátszó sem figyelt ezekre. Mostanra már ez is megváltozott, de még ma sem ritkák az olyan visszajelzések, hogy "csak az mplayerrel nem volt elcsúszva a hang". Az utóbbi időben inkább a támogatott platformok, output eszközök és fileformátumok száma nőtt a konkurenseké fölé.
UP:
Mik a tervek az MPlayerrel? Milyen új feature-ken dolgoztok most?
Árpi:
Tervek? Világuralom. :)
Három nagy dolog foglalkoztat most minket: a TV kártyák támogatása (így az MPlayer nem csak file-ok lejátszására lesz jó, hanem TV-t is lehet nézni vele, kihasználva a támogatott output eszközöket). Ezen főleg Alex dolgozik. A másik a MEncoder. Ez egy konvertáló/tömörítő program. Hasonlóképp az MPlayerhez, az ok ugyanaz: nincs stabilan, jól működő, A-V szinkronra is ügyelő Linuxos/Unixos encoder a "piacon". Mostmár van ill. lesz.
A harmadik még kicsit sötét terület, ez pedig a Windows-os quicktime pluginek támogatása. A fejlesztés elég lassan halad, és meg csak 50% esélyt sem látunk rá hogy ez sikerül, de a crossover plugin megmutatta, hogy van rá esély, ezért mi sem adjuk fel egy könnyen.
Egyébként a dokumentáció is újra lesz írva, mint általában :)
UP:
Az MPlayer felhasználók hova fordulhatnak a problémájukkal? Van on-line fórum, esetleg iRC csatorna ahol segítséget kaphatnak?
Árpi:
IRC-en az #mplayer csatornára, bár úgy tudom elég "kihalt" egy hely. Ha gyors, használható választ szeretne, akkor javasolt elolvasni az erről szóló dokumentációt (bugreports.html) és csak azután, annak megfelelően írni a mplayer-felhasználói levelező listákra. A listán nem szeretjük sem mi, sem a többi listatag a dokumentációban már megválaszolt kérdéseket, és általában RTFM vagy hasonló választ kapnak. Nagyon jó a dokumentáció, és folyamatosan bővítjük, alakítjuk a felhasználói kérdések alapján, így mindenképpen érdemes elolvasni, ha problémába ütközöl! A listák nyelve amúgy angol, mert nem volt túlzott érdeklődés magyar listára.
UP:
Ha valakinek lenne kedve a fejlesztéshez csatlakozni, az megteheti-e, vagy teljesen zártkörű a fejlesztés?
Árpi:
Egyáltalán nem zártkörű. Bárki küldhet patch-eket, persze a szabályainknak megfelelően (lásd tech dokumentáció), és ha jónak tartjuk, berakjuk. Több használható patch után az illetőnek fel szoktuk ajánlani a közvetlen CVS hozzáférést is. Igaz, ezt már megbántuk párszor.
UP:
Úgy hallottam, hogy utálod a GPL-t. Elmagyaráznád ennek az okát?
A'rpi:
Az ok: Gabucino ;)
Az "utálom" kicsit erős, mondjuk úgy: nem értek egyet vele. Hogy miért? A GPL nem engedi meg nem GPL licenszelésű kódok (beleértve a zárt forráskódú dolgokat is) felhasználását GPL programokban. Ez elég sok fejfájást okoz nekünk is, mivel az MPlayer kód fele GPL, a másik fele nem az. Legutóbb a kernel okozott problémákat, mivel a 2.4.10-től (azt hiszem) kötelező minden drivernek GPL licenszelésűnek lennie. Ez kitolás a fejlesztőkkel (sok hardware gyártó nem teheti meg, hogy kiadja a driver teljes forrását, a felhasznált technológiák licensze miatt) és a felhasználókkal (nem tudják többet a kernelbe fordítani az ilyen drivereket, csak modulba) is.
UP:
Egy bejegyzés el lett távolítva a MPlayer honlapjáról. A gcc 2.96-ról szólt, és a Red Hat kérésére lett eltávolítva. Ezt megmagyaráznád?
Árpi:
Rengetegen kérdezték mi bajunk van a gcc 2.96-os verziójával (elsősorban az, hogy hivatalosan ilyen verzió nem is létezik, legalábbis a GNU site-on, egyébként sok esetben hibás kódot fordít vagy egyáltalán nem is fordít). Megunván a válaszolgatást, írtunk erről egy külön fejezetet a dokumentációba, ebből került egy rész a honlapra is. Ez viszont a Redhat munkatársainak nem tetszett, azt állították, hogy ezzel a cég hírnevét rontjuk, és be is perelhetnek minket érte :(
UP:
Láttam, hogy az MPlayer-nek volt egy window$ portja is. Ez sokaknak nem tetszett, beszélnél erről?
Árpi:
Ez teljes egészében poénból készült, nem szándékozzuk kiadni vagy folytatni. Atmos egy délután nagyon unatkozott, es addig gányolt cygwin-el és objdump-al, amíg valahogy lefordult neki egy minimalizált mplayer windowsra. Mivel semmi optimalizált kód nincs benne, elég használhatatlan, de azért screenshotot lehetett róla készíteni ;)
UP:
Az újabb verzióba az MPlayer-nak van GUI felülete is. Ez azt jelenti, hogy felhasználói kérésre került bele, vagy innentől kezdve ez mindig implementálva lesz?
Árpi:
Felhasználók nyaggatásara készült, és természetesen fejlesztjük ezt is. Érdemes megnézni a skin-eket, némelyik felveszi a versenyt a windows-os lejátszókkal is.
UP:
Mennyire befolyásolnak Téged a fejlesztésben a felhasználói visszajelzések, kérések?
Árpi:
Kicsit. Értelmes kérések ritkán vannak, mert azokat már rég megvalósítottuk, vagy most még technikai akadályai vannak. A hülyeségekre pedig mindig azt mondjuk: jó, írd meg, és küldd a patch-et. Ilyenkor vagy megírja valaki vagy elfelejtik :)
Árpi / Astral & ESP-team

Hát ennyi lett volna az interjú, köszönet érte Árpinak, főleg a gyors reagálásért (este 10-kor írtam neki a levelet, éjjel 1 körül már jött is a válasz =] ). Remélem ezzel kicsit sikerült szélesebb körben megismertetni az Mplayert. A project körüli újdonságokról ezentúl is beszámolok majd.